fbpx

Blog

Wat is een SSL-certificaat?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Je hebt een mailtje gekregen met de mededeling dat wij een SSL-certificaat gaan installeren op je website of online bedrijfspagina, of je hebt een factuur ontvangen maar je vraagt je af wat dit is en of dat wel nodig is?


Wat is een SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat is een bestand dat zorgt voor een betere beveiliging van gegevens tussen de server (van de website) en een internet browser. Met een SSL-certificaat beveilig je de gegevensuitwisseling tussen de website en de bezoekers van de website en zorg je er dus voor dat deze (vaak) belangrijke gegevens niet onderschept kunnen worden.

Hoe herken ik een SSL-certificaat?

Actieve SSL certificaten kan je herkennen aan een aantal zaken.

  1. Wanneer de URL van de website begint met HTTPS:// weet je dat de website beveiligd is met een SSL certificaat.
  2. Wanneer er een SSL certificaat actief is wordt er een slotje getoond in de adresbalk van je internetbrowser
  3. Als je op het slotje klikt in de adresbalk van je browser kan je vaak gedetailleerde informatie vinden over wie het certificaat aangevraagd en uitgegeven heeft

SSL certificaat


Wat kost zo'n SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat kost € 35,- ex. per jaar. Eenmalige installatiekosten bedragen € 25,- ex.

Maar ik heb maar een mini website van één pagina, geldt dat dan ook voor mij?

Ja, een SSL-certificaat is verplicht voor alle websites, mini-websites en online bedrijfspagina's, immers staan deze allemaal op een webserver. Ook zijn de kosten gelijk, of het nu 1 of 100 pagina's zijn. Het gaat vooral om de veiligheid. Hackers en andere kwaadwillenden kunnen niet zomaar bij de datastroom die plaatsvindt tussen je website, webserver en je bezoekers waardoor privacygevoelige informatie niet zomaar op straat komt te liggen.

Ik gebruik alleen e-mail, geldt dat dan ook voor mij?

Jazeker! Het is verplicht om mails op een veilige manier te versturen. Zo zorg je ervoor dat (vaak) belangrijke gegevens niet onderschept kunnen worden.

Hoger in Google

Ook Google wil graag dat alle websites worden beveiligd en beloont daarom beveiligde websites met een hogere positie in Google. Daarnaast worden websites zonder SSL-certificaat als 'onveilig' weergegeven.


Verplicht per 25 mei 2018

Om aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) te voldoen is een SSL-certificaat per 25 mei 2018 verplicht. De AVG is ook wel bekend onder de Engelse naam: General Data Protection Regulation (GDPR). Deze nieuwe privacywet geldt voor alle ondernemers. Niet voldoen aan de AVG kan boetes opleveren van 4% van je jaaromzet met een maximum van € 20 mln.

Wat boeit mij die wetgeving, kom maar op met die boete!

Natuurlijk is het mogelijk dat jij lak hebt aan de AVG maar wij hebben dat niet ;) In het kader van 'Privacy by Design' is het ook voor ons als hostingprovider en webdesigner verplicht. Wij moeten ervoor zorgen dat de websites van onze klanten veilig zijn en dat kan alleen door te zorgen voor een betere beveiliging van gegevens tussen de server (van de website) en een internet browser. Hier is dus een SSL-certificaat voor nodig. 

Ik wil absoluut géén SSL-certificaat!

Dat kan natuurlijk ook. Helaas moet ik je dan verzoeken om je domeinnaam, website en e-mail bij een andere hostingprovider onder te brengen. Je kunt hierover een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je ontvangt dan een verhuiscode.

Nog meer informatie nodig?

Lees dan het Dossier AVG op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.